over las manas
over las manas
over las manas

Over Las Mañas

Cincuenta Años de Pasión

Las Mañas bestaat al sinds 1967, waar Maurice, een Belg die gehuwd was met Natividad, een vrouw uit Zaragoza het restaurant uitbaatte. Moeder Espantoso raakte bevriend met Natividad en ging haar geregeld helpen. In 1972 kreeg vader Andres de kans om Las Mañas over te nemen. Miguel die toen 14 was, herinnert zich die periode als erg spannend.  Nu, 50 jaar later, is de zaak nog steeds in het bezit van de familie Espantoso. 

Lees er meer over via ons authentieke boek. Bestel en haal het af in onze zaak.

DANKWOORD AAN MIJN vader

juni 2010

Ik zal mijn uiterste best doen om met succes in de voetsporen te treden van mijn grootouders: Andres Olegario Espantoso Sallosa & Maria Theresa Mendez Aneiras.

Mijn grootmoeder en grootvader hebben de zaak gesticht en hebben er met veel toewijding jaren in gewerkt. Mijn vader, Miguel, heeft Las Mañas verder uitgebouwd en er een Spaans-Antwerps Monument van gemaakt, dat zelfs over de landsgrenzen heen zeer bekend is.

Daarom ben ik mijn familie zeer dankbaar. Zij hebben onze toekomst zorgvuldig voorbereid en voor mij de Spaanse Rode Loper uitgerold.

Ik beloof hen dat ik samen met mijn vader hun levenswerk zal voortzetten met dezelfde ambiance, sfeer, gemoedelijkheid én vooral dezelfde kwaliteit.

Rayco Espantoso
Eigenaar Las Mañas ~ generación 3

een ode aan YAPSI ESPANTOSO

Yapsi, de zoon van Miguel besefte al heel snel dat hij in de wieg gelegd was om in de voetsporen van zijn opa en papa te treden. Hij koos na de lagere school voor een opleiding in de hotelschool Stella Maris in Merksem. Na enkele studiejaren worden de koks in spe daar uitgestuurd om praktijkervaring op te doen in restaurants en hotels. Waar kon Yapsi daarvoor beter terecht dan in de keuken van de familiezaak, onder oma’s vleugels? Na drie jaar stage studeerde hij af als kok. Hij verhuisde in die hoedanigheid mee naar de nieuwe Mañas, en werkte er eerst voltijds als kok en nadien als barkeeper.  Yapsi was iemand in huis die inzicht en ervaring had in de drie fundamentele pijlers van de horeca: keuken, zaal en bar. Hij was altijd zo vrolijk, zo’n levensgenieter.

De avond van 23 maart 2019 vertrok Yapsi rond 4uur naar huis. Kort daarna werd hij levenloos aangetroffen in Deurne. De hele familie en de vele vrienden zijn er nog steeds kapot van. Het is een emotionele slag die je niet kan plaatsen, iets waarvan je nooit hersteld.

over las manas
over las manas
over las manas
las manas

MIGUEL ESPANTOSO ~ generación 2

Zonder er ooit aan te denken dat het Rayco zijn levenswerk zou worden, raakte hij toch meer en meer betrokken bij de zaak. Op een bepaald moment, na anderhalf jaar globetrotten, vroeg Miguel ‘Wat wil je nu eigenlijk doen met je leven? Ga je blijven reizen tot in de eeuwigheid, ga je opnieuw studeren of wil je in de zaak stappen?’ Rayco was 19 en besefte dat hij een moeilijke beslissing moest nemen. Toch heeft hij er niet al te lang over moeten nadenken. Hij wilde vooral zijn vader meer zien en hem iets teruggeven voor al zijn opofferingen. Tot dan toe had hij alleen maar gegeven en gewerkt in zijn leven. En papa was zijn idool, de man naar wie hij opkeek, zijn leermeester.

Yaiza espantoso - barmaster

Yaiza is als jongste en als enige meisje vanzelfsprekend Miguel’s lieveling. Toen ze 12 was, is ze beetje bij beetje begonnen met desserts klaar te maken en glazen schoon te maken. Ze was al vlug schoolmoe, maar ze wist niet wat te doen.
Na de dood van Yapsi is alles in een stroomversnelling geraakt. Toen besliste ze dat ze 100 % voor Las Mañas zou gaan waar ze de taak van Yapsi overgenomen heeft.
 
Intussen straalt ze achter de bar, heeft een prachtige glimlach en ze kan haar manneke staan tegenover zageventen aan de toog. Ze staat ook wel serieus op haar strepen.
over las manas
Restaurant voor groepen

Waarvoor STAAT LAS MAÑAS

Wat wilt Las Mañas eigenlijk zeggen? Iets wat zoveel klanten zich afvragen …

Wel… Het is de aanwijzende vrouwelijke meervoudsvorm van maño. Een maño is een bijnaam voor de vrouwen uit de streek Aragon.

Het is namelijk zo dat de allereerste eigenaar van Las Mañas (Maurice) getrouwd was met Natividad, een vrouw uit Zaragoza (de inwoners van Zaragoza en omgeving worden in Spanje los Maños genoemd, de vrouwen las Mañas, Koningin Fabiola was una Maña) Zo is de naam “Las Mañas” ontstaan.

WAT WORDT ER ZOAL GEZEGD OVER ONS IN DE MEDIA

Gazet Van Antwerpen; Bart De Wever trekt festiviteiten voor 50 jaar Las Mañas op gang: “Dit is een instituut” Lees het artikel hier.

Het Laatste Nieuws; Meest iconische restaurant van ‘t stad viert vijftigste verjaardag met eigen boek: “Las Mañas, dat is voor iedere Antwerpenaar gewoon een begrip” Lees het artikel hier

Lekker Antwerpen noemde ons met recht en reden het bekendste Spaanse restaurant in Antwerpen. Lees het artikel hier.

Redactrice Caroline Van de Pol gaf een recensie in Het Laatste Nieuws. Takeaway bij Las Mañas: haal het zonnetje in huis met royale porties Spaanse paella. Lees het artikel hier.

Net voor de allereerste lockdown kwam ATV langs in ons restaurant. Bekijk het hier.

Restaurant pikt ludiek in op diefstallen, Geschreven door Johan Van Baelen voor De Gazet Van Antwerpen. Klik hier om het artikel te lezen.

over las manas